Siirry pääsisältöön

Helmikuu 2024: Omavaraisuus blogeissa: Niksit

Omavaraisuus blogeissa helmikuun 2024 kirjoitus:

Niksit 

Vinkkejä omavaraisempaan elämään! 

Mitkä ovat parhaat niksit ja käytännön vinkit, joilla olet tehnyt pihasta, varastosta/navetasta  ja kodista mahdollisimman omavaraisia? 

Huomatkaa, että olen oppinut laittamaan kuvan postaukseen. 😅  Kiitos ohjeista @tsajut. Tämä kuva on meiltä Purolasta, ja lisää kuvia meiltä voit löytää Instagramissa ja Facebookissa @purolankylakoulu1933 . 🙂☀️🥰

Sen sijaan julkaisun ajastaminen kännykällä on vielä epäselvää, jonka vuoksi olen tällä kertaa etuajassa julkaisuni kanssa. Lupaan opetella tämän seuraavaa kertaa varten. 🫠



Sitten asiaan. 

Koska olen vasta alkumatkalla omavaraisutta opettelemassa, mietin onko meillä mitään, mitä toisille voisi jakaa ns. niksien kohdalla. Ainakin voisin tuoda ajatuksiani esille, miten meillä menee ja mitä haaveita olisi tulevaisuudessa omavaraistamisen suhteen.

Niksit joita tulee mieleen ja jotka ovat itselläkin alkuvaiheessa:

1. Lämmityksen ja sähkön kulutuksen omavaraistaminen

2. Biojätteet bokashiksi sekä eläinten pehkun hyödyntäminen kasvimaalla --> omavaraisuus lannoituksen ja mullan suhteen

3. Kananmunat ja syötävät viljelykset ja pihan hyötykasvit

4. Vedenkulutus ja sen omavaraistaminen

5. Ajankäyttö arjen sujuvoittamiseksi


Piha:

1. Puut

Pihamme omavaraisuuden kohdalla alkuun mieleeni ei juolahtanut oikeastaan mitään. Sitten kun lähdin ajattelemaan asiaa tarkemmin, niin tuli mieleeni, että olemme tällä hetkellä puiden suhteen omavaraisia. Ainakin toistaiseksi. Meillä on pihapiirissämme yhteensä 6 tulisijaa. Kotona on 1 pönttöuuni, 1 varaava takka ja 1 leivinuuni. Saunalla vesipata ja puulämmitteinen kiuas, sekä puulämmitteinen palju. Puuta siis tarvitaan aikamoiset määrät ympäri vuoden. Meillä on toistaiseksi tontilla vielä useaksi vuodeksi puita kaadettavaksi, mutta tiedämme, että jonain päivänä olemme saaneet ryteköityneen pihamme karsittua ylimääräisistä puista, ja sen jälkeen pitääkin pohtia muita vaihtoehtoja. Sen vuoksi olen pohtinut puiden istuttamista tontillemme pikkuhiljaa, sitä mukaa kun niitä kaadamme pois vääristä paikoista ja raivaamme pihaa. Pitäisi vielä perehtyä siihen, mikä puulajike olisi järkevin vaihtoehto kasvattaa?

Omavaraisuus puiden suhteen ei kuitenkaan ole helppo nakki, vaan vaatii alkuinvestointia ja työtunteja. Me teemme tällä hetkellä puut itse, joten olemme tarvinneet siihen A) opettelua, B) välineitä ja C) aikaa.

A) opettelu --> olemme muuttaneet maalle kaupunkilaiskasvatteina, joten voitte kuvitella kuinka paljon on ollut opettelua. Myös puuhommissa. Kuinka kaadetaan puut oikeaan suuntaan, mikä puu olisi viisasta kaataa, ja onko se edes mahdollista. Sen jälkeen karsiminen, pätkiminen pölleiksi ja halkominen haloiksi, halkojen kuivatus ja varastointi, sekä lopulta niiden kuljetus polttopaikalle loppukäyttöön. Ja että se todellakin on koko vuotista hommaa.

B) Välineet --> ei ollut mitään välineitä kun muutimme tänne pari vuotta sitten. Ensin Ostimme pikku moottorisahan. Miehen lanko auttoi oman sahan ja traktorin kanssa meitä puuhommissa, ja opetti meitä koko hommassa että pääsemme alkuun, ja saimme heidän kauttaan myös lainaksi klapikoneen. Seuraavana vuonna ostimme päältä ajettavan ruohonleikkurin ja peräkärryn, joten oksien ja pöllien sekä halkojen käsin raahaaminen ja kottikärry/ikea kassi rulianssi on saanut väistyä. Sitten Ostimme isomman moottorisahan, sillä tontilla olevat puut ovat järkyttävän paksuja, eikä normi laippa riitä edes ympärisahattuna keskustaan. Sen jälkeen Ostimme oman klapikoneen sekä oksasilppurin. Joten toistaiseksi onnistumme niillä jatkamaan tätä pyöritystä. 

C) Aikaa--> tämä homma vie totta totisesti tuhottoman paljon aikaa.  Täytyy myöntää ettei pienessä mielessä, ei edes mielen vieressä, käynyt ajatus siitä, kuinka paljon aikaa tämä homma vaatii. Nyt, parin vuoden jälkeen alkaa pikkuhiljaa olla käry siitä. Haaveilen salaa omasta traktorista ja siihen kiinnitettävästä halkomakoneesta, jonka avulla rungoista tulee halkoa tuosta vaan ja vielä suoraan ohjattuna oikeaan paikkaan. 🙈

2. Vesi

Käytämme pihasaunaamme pääasiallisena peseytymispaikkana, koska meillä tulee saunalle oman kaivon vesi. Jolloin olemme tässä kohtaa myös veden käytön suhteen osin omavaraisia. Taloomme tulee vesiosuuskunnan vesi, joten täysin omavaraisia emme ole veden kulutuksen suhteen. Käytämme kuitenkin oman kaivon vettä peseytymiseen, eläinten juottamiseen, ja pihalla kasvien ja kukkien kasteluun. Ehkäpä joskus saamme vanhan kaivon kunnostettua niin, että vettä voisi hyödyntää talousvetenä vesiosuuskunnan veden sijasta. Nyt kaivon veden laatua ei ole tutkittu, ja en ole täysin varma onko kaivoa ajateltu koskaan talousvesikäyttöön sen jälkeen kun siitä on ikäänkuin luovuttu hankkimalla vesiosuuskunnan vesi.

Joka tapauksessa se vaatisi jälleen kerran investointia. Kaivomme on hyvin vanha ja iso. Ja se sijaitsee hyvin vaikeassa paikassa ryteikön keskellä rinteessä. Kaivo on ollut aikoinaan koko kylän yksi huoltovarmuuskaivo, koululla kun olemme, ja kyläläiset ovat voineet noutaa sieltä vettä jos omasta kaivosta loppui vesi. Olemme pari arviota saaneet sen kunnostamisesta, ja se tarvitsisi todellakin tuhansia, jotta se voitaisiin kunnostaa juomavesikuntoon. Ei siis ole sen aika nyt. Kirkasta se on, ja se riittää meille peseytymistarkoituksessa tässä vaiheessa. 

3. Hedelmät, marjat, vihannekset

Niinkuin jo viime postauksessa oli puhetta, saamme omenaa yhdestä wanhasta omenapuusta tontilla. Muut ryteikön keskellä saarroksissa olevat puut saattavat ehkä vielä herätä eloon, kun ympäröivät jättiläispuut ja tiukat ryteiköt on saatu ympäriltä raivattua. Vaatii aikaa ja työtä. Omenat ovat kirpeä loppukesän lajike, joku mitä en tiedä, mutta niin kirpeä, että teen niistä joka vuosi mehua tällä hetkellä. Pakastan mehut joten saamme mehua pitkälle kevääseen.

Pihassamme on ainakin 3 kirsikkapuuta, kitukasvuisia, pimennossa ja isojen puiden vallan alla nekin. Kirsikoita tulee vähän, ovat hyviä, mutta linnut syövät ne nopeammin kuin ne kypsyvät.  Nämäkin vaativat elvytystä kunhan raivaustyöt pääsevät sinne saakka. 

Marjapensaita on myös muutama, punaviinimarjaa ja valkoista. Mutta ne me syömme tuoreeltaan lasten kanssa. Mökiltä saan punaista ja mustaa mehuksi asti, ja pakastimeen. Sieltä saan myös raparperiä.

Omalla pihalla ruuan viljely on vielä niin pieni muotoista, että olemme kesän puolivälistä loka-marraskuuhun syötettynä omilla perunoilla, porkkanoilla, salaatilla, pinaatilla yms. Mutta tavoitteena on kasvattaa ruuan viljelyä, niin että jäisi jotakin säilöttävääkin talven varalle. Nyt olemme säilöneet vain sipulia. Sitä on riittänyt hyvin. Minä viljelen toistaiseksi kasvilavoissa, ilman maan kääntöhommia. Lannoitan bokashilla, ja olemme säästyneet kasvituholaisilta toistaiseksi. 

Ensi kesänä on tarkoitus hyödyntää lannoituksessa myös kanalan pehkua, ja fermentoida Viidakkotohtorin EM- liuoksella lampaiden pehku tulevaa kasvualustaa varten. Kuulemma pitäisi tulla todella hyvä seos parissa kuukaudessa. Se jää nähtäväksi. 

Piharakennus:

1. Eläimet, pehku, energian säästö

Meillä on nyt 7 kanaa ja kolme kukkoa. 5 munii, 2 on vielä niin pieniä etteivät muni. Yhden kukon piti olla alunperin kana, mutta kasvaessaan muuttui kukoksi. Joten sen tulevaisuus on vielä mysteeri. Toistaiseksi komen kukon kopla on pärjännyt talvikanalassamme ilman suurempia harmeja. Saamme siis hyvän määrän nyt kananmunia. Oikeastaan juuri oikean määrän, niin että jää välillä annettavaksi muutama paketti aikuisten lasten mukaankin, kun he käyvät kotona. Munia jouduimme ainakin vielä viime syksynä ostamaan sulkasadon ja munintatauon aikaan kaupasta, sillä en rytmitä valoja munituksen vuoksi kanalassamme, ja kanat saavat pitää lepoa munimisesta vuoden ajan mukaisesti.

Lisäksi meillä on 6 lammasta: 3 Kainuunharmasta ja 3 suomenlammasta. Lampaat tulivat meille pihahommiin auttamaan ryteikön selättämisessä. Ja sen ne tekevät innoissaan, ja pyytämättä. (Huom. Syövät onnessaan myös vihannekset suihinsa ja kukat ja ja ja....) Lampaista saa keritsemällä villaa, mutta minä vasta harjoittelen sitä hommaa. Sitten joskus ehkä voisin opetella kehräämään niistä lankaa. On kuitenkin selvää, ettemme aio hankkia karitsoita, nämä lampaat ovat meillä lemmikkinä ja pihan siistijöinä.

Pehkua on sekä kanoilla että lampailla, ja sen tarkoitus on pitää Piharakennus riittävän lämpimänä eläimille. Lampaiden pehku toimii ällistyttävän hyvin. Liki 50 asteista palamista oli havaittavissa syksyllä. Sen sijaan kanalan pehkua oli hyvin vaikeaa saada käyntiin ja ylläpitää. Loppuvuodesta kun saimme lisätäydennystä kotkottajiin, on lämpö pysynyt paremmin. Paukkupakkasilla on kanoilla ollut lämpölamput lisänä.

Koti

1. Sähkö. 

Meillä on iso sähkönkulutus talvella, kun aurinkopaneelit ja akusto nukkuu. Pääasiallinen lämmönlähde on vilp ja kolme varaavaa tulisijaa. Talvisin on nuo kolme tulipesää ahkerassa käytössä, myös ruuan laitossa leivinuuni, mutta meillä pitäisi olla tulisijoja ainakin kolme lisää, jos haluaisimme minimoida sähkönkulutuksen. Sen sijaan maaliskuusta marraskuun alkuun alkaa olla jo aika hyvä tilanne aurinkopaneelien suhteen. 

2. Aurinkopaneelit ja akusto sekä sähköauto

Meillä on 40 aurinkopaneelia, joiden vuosituotto on 14 000kwh - 16 000kwh /vuosi. Käytämme siitä noin 10 000 kwh itse ja 5500kwh menee edelleen myyntiin. Akusto on vielä liian pieni, jotta parhaimpina aurinkoisina päivinä saisimme talteen tuon ylijäämäsähkön ja omaan käyttöön myös sen. Sähkönkulutus on vuodessa iso, johtuen osin siitä, että meillä on täyssähköauto joka haukkaa ison osan sähkönkulutuksesta. Vuodessa sähkönkulutus on 33 000kwh kaikkineen, josta sähköauton osuus on 15 000kwh. Meillä autolla käydään 5 x viikossa edestakaisin yhteensä 150km matka päiväkotiin/kouluun/töihin/ja sama kotiin päin. 

3. Energiankulutuksen vähentäminen

Mitä voisimme tehdä tilanteen parantamiseksi? Kyseessä on vanha hirsitalo 1933, ja kokoa on 305m2, joten harva tämä on, ja parhaimmat eristystpimenpiteet on suurilta osin jo tehty: purujen lisääminen kattoon ja lattiaan on osin tehty, ja lämpölasit sisäikkunoihin lähes kokonaan tehty, ja uudet ulko-ovet on hankittu. 

Toisen pään remontointi on tekemättä, ja vie energiaa kun siellä on vain vesikiertoinen patterilämmitys, ei muuta. Ei olla tehty sinne kuin uusi ulko-ovi, mutta ikkunat on samat vanhat ja muutenkin koko remppa on tekemättä /kesken. Tulevaisuudessa olisi ajatuksena hankkia sinne vesitakka, joka auttaisi myös vedenlämmityskustannusten pienentämisessä. 

Akkuja sähkön varastoimiseen tarvittaisiin lisää, joka vaatii jälleen rahaa. Ei siis ole prioriteetti numero 1. Meillä on pyd-akkuja 3kpl, jotka ovat toimineet uudelleen asennuksen jälkeen moitteettomasti. Tarvitsisimme tähän paneelimäärään nähden niitä ainakin 5-7 lisää, jotta saisimme kaiken sähkön omaan käyttöön. Se on joskus tulevaisuudessa "ehkä"- listalla.

Sähkön kulutuksen tarkastelu voisi olla paikallaan, mutta ison lapsikatraan kanssa arjen kiireessä, menen usein siitä mistä aita on todellakin matalin ja mistä ehtii/jaksaa.

Ajankäyttö

Minulla on ollut itsellä viimeaikaisena ajatuksena, että nyt on hieman liikaa tapahtumia yhtäaikaa elämässämme, joten haaveenani on elämän yksinkertaistaminen ja sen hyväksyvinen, että minulla ei ole kiire mihinkään. 

Se on yksi iso niksi arjen sujuvoittamiseksi: Hyväksy keskeneräisyys. Kirjoita haaveesi ja tavoitteesi /toiveesi ylös. Ei ole kiire mihinkään. Tämä niksi on myös ohje itselleni, sillä olen ihminen joka on tottunut laittamaan asiat rullaamaan, heti, eikä huomenna, ja mielellään vielä kaikki yhtäaikaa. Nyt olen huomannut että taktiikkani ei ole ollut parhaimmasta päästä arjessa jaksamisen näkökulmasta katsottuna. 🙊

Tällaisia ajatuksia omavaraistelun suhteen tässä kohtaa. Jään innolla odottamaan muiden #suuntanaomavaraisuus kirjoittajien ajatuksia helmikuun kohdalla.

Mitä lyhykäidyyssään voisin siis antaa vinkiksi?

1. Tee suunnitelma haaveistasi sähkö, veden, lämmityksen, ruuan, lannoituksen, ja kiertotalouden suhteen.

2. Tarkastele sitä lempein silmin. Yksi asia kerrallaan. Mikä olisi toteutettavissa nyt, mikä tapahtuu ehkä vasta vuosian päästä. 

3. Ole lempeä ja kärsivällinen itsellesi. Muuten uupumus voi yllättää innokkaan haaveilija ja tekijän (omakohtaista kokemusta on). 

4. Katso, mitä sinulla jo on? Voisitko aloittaa omavaraistelun ihan pienestä purosta? Kuten bokashoinnista, josta itselläni tämä homma on joskus kaupungissa saanut alkunsa. Tai vaikkapa yrttien kasvattamisesta? Jokainen pieni teko kohti omavaraisuutta on askel eteenpäin kohti haaveitasi. 











**

Julkaisu kuukauden ensimmäisenä SUNNUNTAINA  klo 9.00

#suuntanaomavaraisuus -postauksia luotsaavat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi) ❤

Kasvuvyöhyke 1

Kakskulma https://kakskulma.com/tavoitteena-taloudellinen-riippumattomuus?

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/mita-omavaraisuustavoite-on-opettanut-suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2024

Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/suuntana-omavaraisuus-nikseja-ja-kuulumisia

Apilan kukka https://apilankukka.fi/umpiointi/

Kasvuvyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/02/helmikuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/01/suuntana-omavaraisuus-yhteiskirjoitus-2.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/02/mita-loytyy.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/02/toimiva-komposti-varmistaa-sadon.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-2024-helmikuu.html

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-helmikuu-2024.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-2/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18117

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2024/02/helmikuun-yhteispostaus.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/02/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-2-niksit.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kotivaraelon-kiintopisteet

Purolan kyläkoulu https://purolankylakoulu1933.blogspot.com/2024/02/helmikuu-2024-omavaraisuus-blogeissa.html

Ihan vaan Tiia https://ihanvaantiia.blogspot.com/2024/02/vinkkeja-omavaraisempaan-elamaan.html

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2024-niksi-omavarisuuteen

Sweet food O’Mine https://www.sweetfoodomine.com/puutarha/omavaraisempaa-elamaa/

Kasvuvyöhyke 6

Farm escape https://farmescape.fi/omavaraisempi-elama-riippumattomuus-ja-vapaus

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/02/04/helmikuu-2024-pienet-teot/


Kommentit

  1. Teillä on ollut ihan huikea eteneminen <3
    Meillä pohditaan tuota samaa eli mitä laittaa kasvamaan polttopuuksi. Jos keksit hyviä ratkaisuja, niin vinkkaa meillekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu. Tätä täytyy tutkia lisää. En vielä sitä murehdi tänä vuonna, sillä nyt olis tarkoitus istuttaa hedelmäpuita ja muita monivuotisia hyötykasveja. Tekemistä on niin paljon joka suunnassa, puhumattakaan perheestä, että olen koittanut hidastaa nyt tahtia 😅. Talon remppa saa nyt jäädä toistaiseksi tauolle, koska haluan tehdä puutarhaa ja pihaa eteenpäin tänä vuonna.

      Poista
  2. Aikamoinen setti entisille kaupunkilaisille. Kanoja haluaisin, mutta taajamaan en taida niistä koskaan saada. Ehkä mökille, sitten kun olen eläkkeellä. Kaivoa selvittelin juuri viime viikolla kaupunkiasuntoon. Hinta on niin valtava, että jää kyllä hankkimatta. Pitäisi saada neljän tontin risteykseen yhteishankintana, jotta kustannus jäisi kohtuulliseksi per talous. Se ei kyllä onnistuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. On ollut todellakin iso setti 😅. Ei tosissaan ollut aavistustakaan mitä kaikkea ei oltu osattu edes kuvitella ennen maalle muuttoa, mutta on ollut kyllä vaivan arvoista. Välillä on tullut jonkinlainen vauhtisokeus tekemisessä, siis minulla itselläni enimmäkseen, mutta onneksi mies osaa jarruttaa molempien puolesta mutkissa riittävästi. Tämä vuosi tullee olemaan rauhallisempi kaikin puolin, tai näin ainakin toivomme. Toivottavasti saat joskus oman kaivon tai yhteiskaivon. Ja ne kanat 🥰 Ne ovat niin ihania kyllä, ja saa omia munia tuoreeltaan joka päivä.

      Poista
  3. Keskeneräisyyden sietäminen ja armollisuus itseä kohtaan on kyllä todella hyviä vinkkejä! Ja asioiden priorisoiminen, kaikkeen ei kerralla pysty, varsinkin jos haaveilee nimenomaan hidastamisesta - välillä onnistuu itsellä paremmin, välillä huonommin 🙈
    Terveisin Tillintilan Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anna, tämä on just itselläkin iso oppimisen paikka. Rauhoittua sen äärelle mitä jo on, ja tehdä asia kerrallaan. Mies tätä onneksi jaksaa kerta toisensa jälkeen toistaa mulle, ja ehkä se nyt pikkuhiljaa alkaa mennä itselläkin perille, että ei tosissaan ole mihinkään kiire 😆

      Poista
  4. Puuttuiko listasta raivaussaha? Sellanen kannattaa hankkia sitten kun kaikki on kaadettu ja alkaa puskea vesakkoa :) Polttopuissa on melkoinen työ, meillä on pelkkä puulämmitys, paitsi pesutiloissa lattialämpö, silti lämmitetään kiuasta talviaikaan päivittäin. Varsinkin lasten kanssa sähköä kuluu, kun on sitä pyykkirumbaa ja kaikkea muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuttuu raivaussaha toistaiseksi. Sekin on ehkä hankittava joskus. Mutta, onneksi on 6 lammasta. Ne hotkivat minuuteissa suihinsa tuoreet vesakot aivan onnen pekkana herkuista. Vähän vanhemmat kaluavat nekin kuorineen päivineen. Tulevat talvet vielä pohdituttaa miten saisi sähkönkulutusta pienemmäksi, mutta pikku hiljaa täytyy kehitellä uusia keinoja. Nyt täytyy vain varatua talvikuukausien sähkölaskuun hyvin.

      Poista
  5. Vanhassa talossa asuminen, kotieläimet, puutarha ym. vaatii totuttelua siihen, että kaikki on kesken koko ajan!😂

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tammikuu 2024: Omavaraisuus blogissa kirjoitusten ensimmäinen postaus

TAMMIKUU 2024 Julkaisu kuukauden ensimmäisenä SUNNUNTAINA klo 9.00. Ja minä olen tietysti myöhässä. Se johtuu siitä, etten ole vieläkään opetellut blogin teknisiä ominaisuuksia. Kirjoittaminen sujuu, mutta esim. kuvien lisääminen puhelimella...? En osaa.  Ehkäpä opin sen jossakin vaiheessa. Ideana on kuitenkin liittyä tänä vuonna blogipostaajien joukkoon, jotka jakavat #suuntanaomavaraisuus blogipostauksia, joka kuukausi, ja näin ollen lisäämme tietoutta muidenkin aiheesta kiinnostuneiden kesken. Instagramissa voit löytää tilin @tsajut , joka on saanut minutkin houkuteltua tähän mukaan, ja hän kerääkin meidän kaikkien mukana blogipostaukset yhteiseen paikkaan Facebookissa.  Aloitamme vuoden 2024 perinteisellä postauksella, jossa jaamme suunnitelmiamme ja puutarhahaaveitamme. Laitetaan siis yhdessä pystyyn upea blogivuoden aloitus ja kerrotaan miten valmistaudumme tulevaan kasvukauteen ja inspiroidutaan toistemme ideoista! Vuoden 2024 suunnitelmat ja esittely: Olen 43 vuotias pikkulapsi

Blogin alku

Tämän blogin aloitus ja syy: Kaikki sai alkunsa siitä, kun törmäsin Instagramissa jonkun toisen tilipitäjän postaukseen, jossa puhuttiin omavaraisuus haasteesta. Siellä kerrottiin mahdollisuudesta osallistua #suuntanaomavaraisuus kirjoituksiin: https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-sarja/ . Siitä innostuneena kyselin lisätietoa, ja sain yhteystiedot henkilölle (@tsajut), joka ylläpitää kyseistä aihiota Facebookissa.  Olen hieman vanhanaikainen, enkä ollenkaan blogi-ihmisiä, joten pohdin kovasti voisinko sittenkään osallistua tällaiseen haasteeseen, jossa ehkä isoimpana haasteena on oman blogin perustaminen aiheen ympärille.... Sain kuitenkin kovasti kannustusta ja ohjeistusta miten helppoa blogin perustaminen olisi, joten.... Täällä sitä nyt ollaan! Katsotaan nyt miten tämä lähtee tästä alkuun.  Minulla on Instagram ja Facebooki tilit: @purolankylakoulu1933, joissa on ollut aiheena elämää nykyisessä hirsitalossamme maalla, Purolassa, Mäntsälässä. Omavaraisuus on toki haaveena monelta